M I C H E L  B R O N S

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Projectinformatie

 

 

Project:

Locatie:

Opdrachtgever:

Programma:

Projecttype:

Oppervlakte:

Jaar:

Bouwsom:

Projectarchitect(en):

Functie:

Fase:

 

 

Fold-Click-and-Live

 

Transport en afmetingen.

Een van de uitgangspunten van dit ontwerp is het transport van de wooneenheden naar plaats van bestemming. Hierbij is gekeken naar de wettelijk toegestane afmetingen van vrachtverkeer op het Nederlandse wegennet. Waarbij er 2 ingevouwen wooneenheden op een oplegger passen. Een wooneenheid bestaat uit 2 delen van 3mx6mx1,05m in ingevouwen toestand. Een wooneenheid heeft hierbij afmetingen van 2,1x3x6m (uitgevouwen: 3x6x6m). Een gemeenschappelijke ruimte 2,1x3x12m (uitgevouwen: 3x6x12m)

 

Fundering

Om tijd en geld te besparen worden er bij wijze van fundering pontons op de plek van de woningen geplaatst en met elkaar gekoppeld, waarbij de pontons een bepaald drijfvermogen hebben.

 

Materialisering

Alle eenheden worden opgebouwd uit massief constructief hout. Dit materiaal heeft een aantal eigenschappen die goed van pas komen in de woningbouw; zoals de hoge isolatiewaarde van massiefhout, het goede dragende vermogen en de warme uitstraling. De buitenzijde wordt bij-geïsoleerd d.m.v. hoogwaardige isolatie en folie, waardoor de gewenste isolatiewaarde voor woningbouw wordt behaald. Het exterieur wordt vervolgens afgewerkt met hardhouten stroken, welke bij de gesloten delen vlak worden toegepast en bij de openingen als draaibare lamellen t.b.v. zonwering en privacy. Er is afgewisseld tussen horizontale en verticale toepassing van de houten stroken, dit is gedaan om de eenheden een speelser karakter en uitstraling te geven. De eenheden zijn omkaderd met witte panelen.

De puien in de gevels worden ook vervaardigd van hardhout, de afmetingen zijn vrij fors gehouden, omdat ook de kozijnen een dragende functie hebben in de eenheden.

 

Functioneel

De wooneenheden bestaan uit 2 slaapvertrekken, met ieder 2 bedden welke opgenomen zijn in het ontwerp. Ook is er een kleine woonkamer aanwezig waar bewoners zich terug kunnen trekken. Een losse badkamer-keuken eenheid, wordt in het woongedeelte geplaatst, in deze eenheid wordt ook de algehele infrastructuur van de wooneenheid geregeld, zoals warm- en koud water, elektra, afvoeren en verwarming. In de vloer van de wooneenheid bevindt zich de hoofdinfrastructuur van de wooneenheid, deze worden tussen verschillende wooneenheden met elkaar ‘door gelust’ en gekoppeld. De wooneenheden voldoen volledig aan de regelgeving volgens bouwbesluit, waarbij op 1 punt wordt afgeweken, er is geen hal toegepast tussen entree en woonkamer, maar men komt direct in de woonkamer, dit is gedaan als ruimtebesparende maatregel.

 

Opstellingen en hoeveelheid

Het maakt bij de fold-click-and-live wooneenheden niet uit hoeveel er worden toegepast, zodat er zowel ensembles kunnen ontstaan van 20 en 200 wooneenheden of meer. Hierbij moet wel rekening gehouden met de leefbaarheid van de bewoners. Er is daarbij wel een maximum aan op elkaar gestapelde woningen, dit in verband met het constructief draagvermogen van de wooneenheden.

 

Duurzaamheid en hergebruik

Alle gebruikte materialen van een wooneenheid kunnen worden hergebruikt. Ook de gehele wooneenheid kan na gebruik weer worden ingevouwen en worden opgeslagen of elders worden gebruikt.

 

 

 

 

FOLF-CLICK-and-LIVE

-

COA/ Nederland wordt Anders

Tijdelijk wonen

Wonen

36 m2 per wooneenheid

2016

-

-

Ontwerper

Prijsvraag " A Home Away From Home"

F O L D - C L I C K - A N D - L I V E

 2016

C O N C E P T

P L A T T E G R O N D

G E V E L S

D O O R S N E D E  1

D O O R S N E D E  2

D O O R S N E D E  3

M I C H E L  B R O N S