M I C H E L  B R O N S

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Projectinformatie

 

 

Project:

Locatie:

Opdrachtgever:

Programma:

Projecttype:

Oppervlakte:

Jaar:

Bouwsom:

Bureau/ instelling:

Projectarchitect(en):

Functie:

Fase:

 

 

Hy(tt)eligt Van Krimpen - Tuinhuis Wim van Krimpen

 

 

Dit ontwerp is tot stand gekomen als inzending voor de Jonge Architectenprijs 2015. De opdracht was om een tuinhuis van maximaal 25 m2 te ontwerpen voor oud-directeur van de Kunsthal en het Gemeentemuseum, Wim van Krimpen op volkstuinencomplex “Eigen Hof” te Rotterdam, waar hij van april tot oktober kan wonen.

 

Het tuinhuis is zo gepositioneerd dat het zich opent naar de tuin, dit is bewerkstelligd door een gesloten “rug” richting beide aangrenzende percelen te keren en de tuinzijden van het tuinhuis open en transparant te houden. Ook in doorsnede is dit gedaan door het hoogste punt van het schuin lopende dak aan de tuinzijde te leggen. De 4 aspecten die grote invloed hebben op het gebruik van het tuinhuis; zon, daglicht, zicht en privacy worden geregeld door de verschillende toepassingen van horizontale houten lamellen voor de glasgevels, die de uitstraling hebben van “open” rabatdelen. Op het dak is een een kruiden-sedumdak toegepast. Het groendak en het houten “rabat” verwijzen naar de Noorse/ Deense “Hytte”.

De lamellen-panelen en de glazen wanden kunnen aan de zuidzijde (terraszijden) open worden gezet, zodat er lucht en licht de verblijfsruimten in komen. De berging en de kweekkas zijn geïntegreerd in het ontwerp en volgen dezelfde schuinte als de daklijn van het tuinhuis.

Door de dakoverstek van 30cm zijn de lamellen boven 2300+P niet noodzakelijk. Deze maat van 2,3m is overal in het huis doorgevoerd om eenheid te verkrijgen, zoals de hoogte van het verlaagd plafond in de keuken, het laagste gedeelte van het dak, de maat van deuren en ramen en de hoogte van de spanningsrail t.b.v. verlichting. Het interieur is georganiseerd rond een “Slimme” kern en staat veel meervoudig ruimte- en meubelgebruik toe.

 

 

 

 

Hy(tt)eligt Van Krimpen

Rotterdam

Jonge Architectenprijs 2015 / Architectenwerk

Tuinhuis / Berging / Kweekkas / Tuin

Wonen / Recreatie

ca. 25 m2 (tuinhuis)

2015

€ -

n.v.t.

Michel Brons

ontwerper

Prijsvraag

H Y ( T T ) E L I G T  V A N  K R I M P E N  -  R O T T E R D A M

2015

P L A T T E G R O N D

D O O R S N E D E  A

C O N C E P T

" S L I M M E "  K E R N

Z U I D G E V E L

D O O R S N E D E  B

D O O R S N E D E  C

D O O R S N E D E  D

O O S T G E V E L

N O O R D G E V E L

W E S T G E V E L

M I C H E L  B R O N S