M I C H E L  B R O N S

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Projectinformatie

 

 

Project:

Locatie:

Opdrachtgever:

Programma:

 

Projecttype:

Oppervlakte:

Jaar:

Bouwsom:

Bureau/ instelling:

Projectarchitect(en):

Functie:

Fase:

 

 

Theater De Leest

 

 

Theater de Leest beschikt over één grote theaterzaal/filmzaal. De Leest biedt daarnaast een sfeervolle brasserie, twee verhuurbare conferentieruimte, maar ontbreekt een middelgrote, flexibel in te zetten en meervoudig te gebruiken zaalruimte.

 

De entree en foyers van Theater de Leest hebben als geheel van circulatieruimten zeer hoge verblijfskwaliteit. Uitbreiding van Theater de Leest met een vlakke vloerzaal, met een stoelcapaciteit van ca. 200 stoelen maakt bredere programmering mogelijk, en vergroot de exploitatiemogelijkheden van zowel het complex als geheel als de grote zaal in het bijzonder. Dit is aanleiding geweest voor deze studie en dit ontwerp

 

Bij het ontwerp is onderzocht hoe de bestaande kwaliteiten van het huidige gebouw behouden en eventueel versterkt konden worden. Het ontwerp is gebaseerd op zoveel mogelijk hergebruik van het bestaande en maximaal ruimtegebruik. Het ontwerp bestaat uit herinrichting van een deel van de begane grond, met daarop de nieuwe vlakke vloerzaal met inschuiftribune en mogelijkheid voor het vertonen van films, ook wordt er een nieuwe foyer op de verdieping voor deze zaal gerealiseerd, welke direct aan het plein voor het theater grenst, waardoor er vanaf het plein gezien kan worden wat er binnen gebeurd, de uitstraling vergroot en bezoekers als het ware naar binnen worden getrokken. Ook vanuit de vlakke vloerzaal is er, wanneer de gesloten hefwand omhoog is, zicht op het plein en zorgt voor daglicht in de zaal, wat de verhuurbaarheid van de zaal verhoogd.

 

Het gebouw breidt uit richting de Wilhelminastraat met ca. 3 meter. Hierdoor kan het laden en lossen t.b.v. de nieuwe zaal inpandig worden voorzien. Uniek aan de nieuwe vlakke vloerzaal is de hefwand tussen foyer en het speelvlak van de zaal, waardoor zaal en foyer vloeiend in elkaar overlopen.

 

 

 

 

 

 

Theater De Leest

Vredesplein 12, Waalwijk

Theater De Leest

Nieuwe Vlakke vloerzaal / foyers / kantoren / backstage

Cultuur

ca. 1.200 m2

2013-2015

€ -

TenBrasWestinga

Roel ten Bras

Ontwerper

VO / DO / Bouwaanvraag / Bestek / Uitvoering

T H E A T E R  D E  L E E S T  -  W A A L W I J K

2013 - 2015

B E G A N E  G R O N D

E E R S T E  V E R D I E P I N G

D O O R S N E D E  C

M I C H E L  B R O N S